Over mij

Yoga kwam op mijn pad toen ik fysieke klachten kreeg in de wervelkolom, vooral vanwege spanning tijdens werk. Nadat ik zo ‘n 10 jaar yogalessen heb gevolgd bij verschillende docenten, ben ik op mijn 40ste de 3-jarige yoga opleiding bij DEVA DEVA (Pieter Scheffe) gaan volgen in Lisse. De yogavorm waarin ik ben opgeleid wordt Hatha yoga genoemd. Bij het beoefenen van Hatha yoga worden lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken toegepast. Je ademhaling vormt de brug tussen je lichaam en geest en helpt je in balans te komen. Doordat je in de yogales aangespoord wordt je aandacht bij de adem en je lichaam te brengen wordt er ruimte gecreëerd om spanning los te laten en vanuit die ruimte wordt je bewustzijn vergroot.
Van nature heb ik een rustige uitstraling die samen met mijn stem en de instructies uitnodigend werkt naar binnen te keren en je bewust te worden van je lichaam en ademhaling. M.b.v. cursussen, workshops en retraites op het gebied van yoga school ik mezelf bij.
Tijdens de yoga-opleiding is meer en meer het besef gekomen dat yoga niet stopt als je van de yoga mat afstapt maar dat dit juist deel wordt van je leven (a way of life). Yoga helpt me in mijn kracht te staan. De innerlijke kracht helpt me om meer sturing aan het leven te geven i.p.v. me door de waan van de dag te laten leiden. Ook helpt yoga mij om mijn gevoel meer de ruimte te geven. Het heeft me er toe aangezet op een bewustere manier in het leven te staan.
Ik beschouw het als een voorrecht om anderen de kracht en rust van yoga te laten ontdekken. Mooi en uitdagend vind ik om dat wat yoga betekent, vanuit mijn eigen leerproces en ervaringen gezien, over te dragen en te delen met anderen in de yogales en andersom natuurlijk ook, om zo van elkaars ervaringen en inzichten te leren.


Judith Kloth