Waarom alpaca yoga?
Regelmatig krijg ik de vraag wat het idee is van een yogales tussen alpaca’s. Dat snap ik want het is niet direct een logische combinatie. Tegenwoordig zie je yoga in aanwezigheid van dieren vaker. Vragen die gesteld worden zijn: Doen de Alpaca’s ook yoga-houdingen? Gaan de Alpaca’s op je staan zoals bij de geiten? Dat laatste zeker niet. Ook doen de Alpaca’s geen yoga-houdingen al kunnen zeker de kriya’s (jonge Alpaca’s) gekke sprongen maken al zijn ze over het algemeen rustig.
Alpaca’s hebben van zichzelf een kalme uitstraling. De alpaca’s voelen zich goed op hun gemak bij mensen als je rustig en langzaam beweegt. De dieren zijn mensen goed gewend en zolang ze met een vertrouwde groep dieren bij elkaar zijn en in een hun vertrouwde omgeving vertonen ze hun natuurlijke gedrag. Zo eten ze graag hooi en grazen vaak of gaan erbij zitten en kijken rond. Van nature zijn ze best nieuwsgierig en leggen makkelijk contact. Zo wordt er wel eens gesnuffeld aan je tenen of je nek als je in ‘downward dog’ staat. Daarnaast maken de Alpaca’s een neuriënd geluid wat ook wel hummen wordt genoemd. Doordat je repeterend dezelfde geluiden (hummen) hoort heeft het iets weg van een mantra. Bij de ene persoon werkt het op de lachspieren en de ander wordt er meer ‘zen’ van. Het gedrag van de dieren en hoe vaak ze hummen varieert wat per yogales. Dat maakt elke yogales tot een andere ervaring.
Yoga & Alpaca
Wat is het effect van yoga tussen Alpaca’s? Bij een yogales wordt je uitgenodigd naar binnen te keren, je lichaam te voelen en bewust je adem te ervaren. Dat is met dieren om je heen een stuk lastiger zul je misschien denken en dat is ook zo. De aanwezigheid van de dieren nodigt je uit om je te verbinden met je omgeving, in dit geval de dieren en mensen om je heen. Dat roepen de alpaca’s ook in je op door hun zachte uitstraling, hun koddige gezichten en het ‘hummende’ geluid wat ze maken. Dat an sich heeft een kalmerende uitwerking wat van pas komt bij de yogales. Al kunnen de geluiden zoals hummen en niezen je ook lacherig maken, zeker als je het niet eerder hebt gehoord. Al met al heeft het i.h.a. een positieve uitwerking. Ik zie mensen ontspannen en/of vrolijk worden. Tijdens de yogales beweeg je rustig op je ‘eigen’ plek (yogamat) en zijn de dieren vrij om wel of niet toenadering te zoeken. Juist doordat je je eigen gang gaat, vertonen die dieren hun natuurlijke gedrag zoals grazen of ontspannen zitten en door hun nieuwsgierige aard komen ze dichterbij, kijken rond en maken regelmatig contact. De landelijke en gezellige sfeer op de Alpacahoeve te Klinkenberg, of het nu binnen of buiten is, draagt bij aan een positieve belevenis.
De dieren nodigen uit om te aaien en het verbaast mensen vaak hoe zacht de wol is van Alpaca’s. Aanraking vinden de Alpaca’s soms wel maar vaak ook niet fijn al verschilt het per dier. Ieder dier heeft een eigen karakter. Een mooi moment voor fysiek contact met de dieren is het ‘voeren’ na afloop van de yogales. Hun eetlust overwint het van hun terughoudendheid qua aanraking en de dieren laten zich dan vaak aaien. Het is een mooie afsluiting van de yogales met Alpaca’s.
Wil je yoga met Alpaca’s zelf eens ervaren?
Zie hieronder onze yogalessen (met of zonder Alpaca’s).